När jag var ung fanns det ett gymnasieprogram som hette ”el och tele” som jag tyckte verkade bra, särskilt för den som inte orkade läsa en massa som man gjorde på de teoretiska linjerna. Jag hade nog aldrig ens funderat på hur det skulle kunna vara att arbeta med el, utan det var nog snarare kompisarna som lockade mig att sök den linjen då ”alla andra” också gjorde det som jag umgicks med. Nu för tiden arbetar jag som teleinstallatör i Borås och det tycker jag är ett riktigt bra jobb. Att arbeta praktiskt är definitivt något som jag trivs med, och att den ena dagen sällan är den andra lik det är också kul.
Vad gör en teleinstallatör?
Om du arbetar som teleinstallatör i Borås eller på någon annan likvärdig ort gör nog detsamma då arbetsuppgifterna är ganska lika oavsett vart du arbetar. Det är klart att om du bor i en stad där etableringen av många nya företag är hög så finns det fler jobb för en teleinstallatör på samma plats under en längre tid, annars åker vi runt mycket i yrket och utför teleinstallationer för att koppla in nät till trådbundna telefoner, inbrottslarm, brandlarm, porttelefoner och övriga telesystem som används på företag för att underlätta kommunikationen. Men vi utför också kabeldragningar till antenner, ljudanläggningar eller kabel-TV.
Teleinstallatör som yrke
Det roliga med att vara teleinstallatör är just att arbetsuppgifterna varierar kraftigt men det innebär också att man måste vara bred i sin utbildning och ha en riktigt bra baskunskap inom området el. För att du ska få en behörighet att arbeta som teleinstallatör eller teletekniker som det också kallas, måste du gå en grundutbildning för att bli teletekniker och detta läser du på ”El- och energiprogrammet” på gymnasiet. Beroende på var man jobbar kan man ha olika yrkestitlar, till exempel service- och installationstekniker, larmtekniker och kabelnätstekniker.