Koppartråd

Visste du att koppartråd är ett populärt material inom smyckestillverkning? Själv har jag inte tänkt på att man faktiskt kan använda sig av koppartråd för att göra smycken. Men tydligen är det många som har koppartråd till sina smycken på grund av kopparens färg och formbarhet. Koppartråden kan användas för att skapa olika örhängen som kan kombineras med pärlor, stenar eller kristaller för vackra dekorationer. Koppartråd kan böjas och formas för att skapa olika hårklämmor, hårnålar och huvudband med fina mönster och dekorationer. Kort sagt kan koppartråd användas vid all tillverkning av smycken.

Att arbeta med koppartråd

När du arbetar med koppartråd vid till exempel smyckestillverkning så behöver du vanligtvis runda och platta tänger, trådskärare, filar och eventuellt en hammare för att ge tråden form och textur. Innan du börjar, se till att din koppartråd är ren och fri från oljor eller smuts, du kan använda rengöringsmedel avsedda för metall eller gnugga tråden med en rengöringsduk. Koppartråd är relativt mjukt och lätt att böja och forma för hand. Du kan använda olika verktyg för att ge tråden olika form och vinklar. För att göra mönster i koppartråden kan du ta en hammare eller något annat verktyg.

Övrigt om koppartråd

Du kan använda koppartråd för att infatta och hålla ädelstenar eller pärlor på plats i dina smycken, detta ger en rustik och handgjord känsla åt dina smycken. En populär teknik är att linda koppartråd runt ett nystan av större tråd eller en annan form för att skapa olika mönster och designer. För att sedan ge lite liv och lyster åt koppartråden kan den emaljeras, det innebär du applicerar färgat glas eller pulver på kopparytan och sedan värmer det för att det ska smälta och bilda en glansig yta. Om du vill skydda dina smycken av koppartråd mot att oxidera kan du applicera ett tunt lager av klarlack eller vax för att skydda ytan över tid.

Lycka till med dina smyckestillverkningar!