Vad är ankartext

Det finns många begrepp inom online marketing som kan kännas främmande och lite svårförståeliga. Ankartext är ett av dem.

Så, vad är ankartext? Det är de ord du väljer att länka till en viss sida på din egen webbsajt eller hos någon annan.

Om du t.ex. vill länka till en artikel på Dagens Nyheter från din blogg kan det vara tråkig för din läsare att se hela URLen ( http://dagensnyheter.se/aktuellt/viktig_artikel_3456), då kan ankartext hjälpa dig underlätta för läsaren!

Ankartext är de ord du väljer att länka till en viss sida på din egen webbsajt eller någon annans

Du kopplar helt enkelt http://dagensnyheter.se/aktuellt/viktig_artikel_3456 till en text, t.ex. ”Läs den här artikeln”
Texten blir klickbar (hyperlänkad) men läsaren störs inte av URLens specialtecken.

Så här ser HTML-koden ut om jag länkar till boken Google-modellen på den här sajten:
<a href=”http://dendigitalaresan.se/googlemodellen/”>boken Google-modellen</a>

Om du ber någon att länka till din webbsajt är det bra att veta att du kan be dem använda nyckelord som ankartext. Istället för ”läs mer” kanske du vill att hjälpa google och läsaren med nyckelord relevanta för länken. T.ex har jag hyperlänkat ankartexten ”boken Google-modellen” innan HTML-strängen ovan.

Ex: Ditt företag heter Parfymeriet i Bålsta. Relevanta ankartexter kan t.ex vara ”Parfymeriet”, ”köp parfym”, ”parfymer” och ”parfymeri”, men även ”ögonskugga”, ”sköna ansiktsmasker” osv om de nyckelorden är relvanta för det du säljer. Möjligheterna är nära nog oändliga.

Ankartext är en viktig parameter när man arbetar med sökmotoroptimering och länkbygge. Även när du länkar internt på din egen sajt är det användbart med beskrivande ankartexter med specifika nyckelord. Dock är ett ”Läs mer” inte bortkastat om det är de orden som passar bäst för texten och läsaren.

Ankartext heter anchor text på engelska. Så här skriver den amerikanska SEO-sajten Moz om anchor text.

0 Responses on Vad är ankartext"

Leave a Message